Oyama Karate Kai är verkligen en del av Solna stad (extern länk till Solna Stad Hemsida)
Oyama Karate Kai etablerades som klubb i Solna 1969. Klubben startades ursprungligen i Stockholm av Ingemar Lindahl, den 9 oktober 1966. Tillsammans med Pierre de la Berg, Björn Lindström och Wilhelm Palmqvist ledde han klubben de första åren – från starten 1966 till februari 1969 – först vid Skanstull och senare vid Blåsut.
Inriktningen var från början koreansk karate. Klubben hette då Jee Do Kwan Club. 1967 gick klubben över till kyokushinkai och namnet ändrades då till kyokushinkai Karateklubb Stockholm. I oktober samma år valdes klubben in i Svenska Judoförbundet (numera Svenska Budo- och Kampsportsförbundet). Bland de första instruktörerna var José Claronino från London och Bert Vallentin
Marshall McDonagh blev chefsinstruktör
I mars 1968 besökte Marshall McDonagh klubben, som då hade Bert Vallentin, 1:a kyo – brunt bälte, som huvudinstruktör. Marshall ersatte senare Bert Vallentin som chefsinstruktör, då Bert lämnade Sverige för att fortsätta sin träning i Japan.
I samband med flyttningen till en före detta biograf på Ängsgatan i Solna registrerades klubben i februari 1969 officiellt hos Svenska Budoförbundet som Oyama Karate Kai-Solna Karate Klubb, med en styrelse och nya stadgar. Marshall McDonagh blev vald både till ordförande och chefsinstruktör. Karl-Henrik Robért utnämndes till sekreterare och Christer Lagergren till kassör.
Stark stöd av kommunen
Träningen började nu med regelbunden träning fyra gånger i veckan-måndag, onsdag, fredag och lördag. Oyama Karate Kai fick starkt stöd av Solna Fritidsnämnd, vilket avsevärt hjälpte utvecklingen under de följande åren. Vid slutet av 1969 hade medlemsantalet i OKK ökat till 73, och karateintresset hade också ökat i hela Sverige.
Eftersom dojon (träningslokalen) på Ängsgatan skulle rivas för att lämna plats åt nya bostadshus i Hagalund flyttade klubben i slutet av 1970 till en ny dojo i Solna Sporthall vid Badhusplan. Den nya dojon delades med Solna Judoklubb.
I slutet av åttiotalet var antalet aktiva medlemmar relativt lågt, då karate generellt sett upplevde en sjunkande popularitet till förmån för mindre traditionella kamparter. Klubbens chefsinstruktör sensei Marshall McDonagh (sensei, se nedan) flyttade på grund av arbete till Göteborg 1989 lämnade över ansvaret till en handfull elever varav Lars Sjöberg och Peter Eriksson var två av dessa. Klubben upplevde under de närmaste åren en mycket svår tid med knappa resurser och hotet om att få lämna dojon till förmån för kommersiell verksamhet. Trots dessa förhållanden fortsatte träningen i sann budoanda och Lars Sjöberg, som 1990 tog över rollen som klubbledare, erövrade sitt shodan (svart bälte) 1993. Det är en mycket tung uppgift att utveckla/leda klubben och samtidigt lägga ned den träningsmängd som en svartbältesgradering kräver. En genomsnittlig träningsmängd på 20 timmar/vecka fördelat på 6 träningsdagar varje vecka under ett års tid krävs…
1994 tvingades klubben flytta under tvivelaktiga omständigheter då Solna kommun beslutat upplåta träningslokalen i Vasalundshallen till kommersiell verksamhet. Från hösten 1994 till hösten 1996 delade OKK en annan dojo (träningslokal) på Svetsarvägen i Solna med två andra budoklubbar, något som sågs vara en provisorisk lösning då dojon låg i källarplan och saknade fönster. 1996 fick klubben hjälp av ett företag (vilket ägs av medlemmen Christer Gunnarsson) att leta efter en ny fin dojo. Den ekonomiska stöttningen ledde till att den nuvarande dojon på Torggatan 15 i Solna kunde tas i bruk med utökade möjligheter och trivsel som följd.
Medlemmarna fixade ny träningslokal
Den nuvarande dojon var inte utrustad för klubbens ändamål utan medlemmar från de tre olika klubbarna rev väggar, bilade golv och installerade duschar med avlopp. Allt detta arbete utfördes ideellt av klubbarnas medlemmar. Vår nuvarande dojo är således ljus, luftig och ändamålsenlig. Lars Sjöberg såg till att kontakter och relationer med Solna kommun förbättrades och en ny matta ordnades.
Samtidigt som klubben tog vår nuvarande dojo i bruk 1996 startades en barn- och ungdomsverksamhet för första gången i klubbens historia. Idag har detta utvecklats till tre olika grupper i åldrarna 6-15 år.
1999 firade OKK 30-årsjubileéum med (förutom klubbens medlemmar) speciellt inbjudna gäster från hela Sverige och från Holland. Ett antal uppvisningar förevisades också inom karate, iaido och taikiken. År 2002 delades klubben upp i tre sektioner: karate, barn/ungdomsverksamheten och yoshinken.
Medlemmar i alla åldrar
Lars Sjöberg graderade sig samma år till nidan (svart bälte med 2:a dan) på och Peter Eriksson graderade sig till shodan (svart bälte 1:a dan). Fyra år senare i april 2006 graderade Lars Sjöberg till sandan (3:e dan) och utnämndes därmed till sensei som betyder läromästare på japanska. Idag bedrivs regelbunden träning i alla tre sektioner barn/ungdom, karate och yoshinken för medlemmar i i åldrarna 6-62 år. En viss del av träningen förläggs även utomhus i Hagaparken. Alla är välkomna att börja/pröva träna i klubben.
OKK:s strävan har alltid varit att ge en sann och effektiv budoträning, vilket visats på många sätt, bland annat genom att klubben bara tar in nybörjargrupper när tid, plats och instruktörer kunnat ordnas, så att träningen för alla medlemmar blivit riktig och effektiv.
Milstolpar
Oyama Karate Kai har varit pionjärer på många sätt inom svensk karatehistoria och skapat många viktiga milstolpar:
- Organiserade den största budouppvisningen i Skandinavien 23 mars 1969.
- Organiserade Sveriges allra första organiserade karatetävlingar genom första öppna klubbmästerskapet i Sverige 29 november 1969.
- OKK är den första och till idag den enda dojon som vunnit de nationella lagtävlingarna tre gånger i rad (Kamikaze Cup – föregångare till lag-SM).
- Medaljplaceringari alla klasser: lättvikt, mellanvikt, tungvikt och öppen klass i Svenska individuella mästerskapen två år i rad: 1973 och 1974.
- OKK har ett flertal gånger representerat Sverige i VM, EM och landskamper.
Prominenta karategäster
Förutom chefsinstruktören har även flera medlemmar i klubben haft internationell erfarenhet från både tävlingar och träningsläger. Dojon har också hedrats med besök av flera toppinstruktörer från hela världen som t.ex:
- Attila Meszaros sensei Ungern/Sverige (grundare av kyokushinkai i Sverige )
- Arthur Koji Hisatake sensei kyokushinkai Hawai/USA/Tyskland
- Gudrun Hisatake sensei kyokushinkai Tyskland.
- Steve Arniel sensei kyokushinkai Rhodesia (Zimbabwe)/England
- Brian Fitkin sensei kyokushinkai England/Sverige
- Jan Kallenbach sensei Holland kyokushinkai/Taikiken/Shinbuken
- Manubu Imai Senpai Japan kyokushinkai/Taikiken
- Yoshimichi Sato sensei Japan kyokushinkai/Taikiken
- Akio Sawai sensei Japan taikiken
- Norimasa Iwama sensei Japan shorinryu/taikiken
- Donn Draeger sensei USA/Japan tenshin shoden katori shinto ryu/shindo muso ryu jodo mm
- Otake Risuke sensei Japan tenshin shoden katori shinto ryu ( headmaster)
- Otake Nobutoshi sensei Japan tenshin shoden katori shinto ryu
- Kaminoda Tsunemori sensei Japan shindo muso ryu jodo
- Shinozaki Yutaro sensei Japan tenshin shoden katori shinto ryu
- Shewan Ticki sensei USA/France aikido/iaido/shindo muso ryu jodo
Den 28 september 1996 flyttade klubben till nya lokaler på Torggatan 15 i Solna.
Kyokushinkai är en karatestil som grundades 1957 av sosai Masutatsu Oyama. ”Kyoku” betyder ytterst, ”shin” betyder sanning eller verklighet och ”kai” att träffas, ansluta sig till. kyokushinkai blir då ungefär ”Den yttersta sanningens sammanslutning”. Inom kyokushinkai tränar man hårdare sparring än de flesta andra karatestilar. Internationellt tävlar man med fullkontakt-regler, en form som kallas knock-down. Det finns även en poängform som kallas clickers.