sensei-marshall.jpg

Marshall föddes 1943 i Nya Zeeland där han växte upp och idrottade. Redan i sin ungdom erhöll han juniortiteln som Nya Zeeländsk mästare i tyngdlyftning. Andra idrotter som upptog Marshalls intresse var friidrott och fotboll. Vid 14 års ålder började Marshall träna judo för att kort därefter påbörja sin karateträning. Vid sidan om sin yrkesutbildning till offsettryckare tränade Marshall hängivet och blev 1964 det yngsta svartbältet i Nya Zeeland. Efter avlagd examen reste han till Japan och Kyokushinkai honbu dojo (högkvarteret) för att underkasta sig hård träning (3 ggr per dag 6 dagar i veckan) hos grundaren Masutatsu Oyama samt Shihan Tadashi Nakamura.

Efter sin vistelse i Japan arbetade Marshall i Tyskland under två år som offsettryckare. 1967 tävlade Marshall i Tyska mästerskapen och placerade sig på andra plats både i lagtävlingen och individuella klassen. Vidare flyttade Marshall till Sverige 1968 för att arbeta i den grafiska branschen. Samma år startade han Oyama Karate Kai (OKK) som han senare utvecklade till en av landets främsta budo dojo´s. Förutom ett flertal titlar i dåvarande Svenska Mästerskapen såväl i lagtävling som individuella klasser var Marshall landslagscoach under perioden 1970-75. OKK hade under sina 20 år med Marshall i spetsen ett stort internationellt utbyte med gästande mästare från både asien och europa.

Marshalls första möte med mästaren Kenichi Sawai, Taikikens grundare, var 1974. Två år senare tränade Marshall intensivt under Sawai Sensei tillsammans med sin gode vän Sensei Jan Kallenbach. Marshall McDonagh har rest världen runt och arbetat som tekniker i offsettryck, var bl.a. stationerad i Malaysia i två år. Under de senaste 40 åren har han arbetat för ledande internationella företag i den grafiska branschen.

Utvecklingen inom budo och wushu har fortsatt med många besök i Japan och Kina för djupare förkovring. McDonagh var den första ickeasiat som tog kontakt och började studera med Yiquan organisationen i Kina vilken mästaren Sawai (Taikiken) studerade under sin tid i Kina.Med denna bakgrund var det ett naturligt steg att grunda en stil som innehåller komponenterna och erfarenheterna vilket resulterade i YO-SHIN-KEN som fritt översatt betyder:

Yo = stödja, kultivera, muntra upp

Shin = ”spirit”/kämpaglöd

Ken = näve, även svärd och Kenpo som i Taikiken
Detta namn, YOSHINKEN, som stilen heter, har tagits fram med hjälp av min gode vän i Japan Yoshimichi Sato (senior master i Taikiken och gift med Sosai Sawai´s dotter, Kyoko). Yo-Shin-Kenär också broderstil med min ”Budobrother” Jan Kallenbach´s stil (även ansvarig för Taikiken i Europa) Shin-Bu-Ken.

Sensei Marshall McDonagh är instruktör i följande budoarter:

  • Kyokushinkai Karatedo (Japan)
  • Shindo Muso Ryu Jodo (Japan)
  • Taiki Shisei Kenpo-Taikiken (Japan)
  • Yiquan (China)
  • ”A” licensierad instruktör av Svenska Budo Förbundet Karate sektionen
  • Team Manager/Coach Swedish All-Style Karate team 1970-1975
  • Nationell domare, SBF Karate section

OSU!

Textförfattare: Lars Sjöberg chefsinstruktör OKK

Coaching enligt ICF

ICF står för International Coach Federation och är den största och mest erkända organisationen för coaching. Klubbens Shihan, Lars Sjöberg är certifierad Associated Certified Coach ICF och erbjuder professionell coaching. Läs mer på Star Coach

Hitta Hit

Vår dojo ligger i Solna Strand på Vretenvägen 10. Ring på porttelefonen till "Oyama Karate Kai" så öppnar vi. Dojon ligger på översta våningen.